Η χρήση φωτογραφικού φίλτρου είναι απολύτως απαραίτητη για την προστασία του φακού σας, μιας και η επιφάνεια των φακών δεν επιδιορθώνεται. Αντίθετα, κάθε φωτογράφος μπορεί εύκολα να αντικαθιστά το οπτικό φίλτρο όταν φθαρεί ή σπάσει. Παράλληλα, τα φίλτρα επιτρέπουν στον φωτογράφο να έχει καλύτερο έλεγχο της εικόνας που δημιουργεί.
Οι βασικές κατηγορίες φίλτρων που χρησιμοποιούνται στην ψηφιακή φωτογραφία είναι:
Φίλτρα προστασίας φακών (UV) : Στις ψηφιακές μηχανές η χρήση UV φίλτρου που σταματάει τις υπεριώδεις ακτίνες δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, παρόλα αυτά αποτελεί βασικό προστατευτικό φίλτρο καθώς είναι διαφανές και μπορεί να βρίσκεται στον φακό σε σχεδόν σε όλες τις συνθήκες φωτογράφησης.
Κυκλικά Πολωτικά Φίλτρα (CPL) : Με τα πολωτικά φίλτρα μπορούν να μειωθούν οι αντανακλάσεις που έχουν τα τζάμια σε ένα παράθυρο, οι αντανακλάσεις μιας λακκούβας με νερό στο δρόμο αλλά και οι αντανακλάσεις γυαλιστερών επιφανειών (φύλλα) φυτών. Για παράδειγμα οι αντανακλάσεις των τζαμιών ενός παραθύρου μπορούν να μειωθούν αισθητά και να φαίνεται το εσωτερικό του παράθυρου και πολλές χρήσεις. Το φως όταν αντανακλάται από μη-μεταλλικές επιφάνειες είναι πολωμένο ενώ όταν αντανακλάται από μεταλλικές επιφάνειες δεν είναι πολωμένο. Με το δακτυλίδι του φίλτρου πόλωσης ρυθμίζουμε την ποσότητα του πολωμένου φως το οποίο θα εισέλθει στο φακό ώστε να απορροφούνται οι αντανακλάσεις.
Φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας (ND) Τα φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας, είναι φίλτρα τα οποία με ομοιόμορφο τρόπο μειώνουν την ένταση του φωτός σε όλα τα χρώματα. Χρησιμοποιούνται σε φωτογραφίες όπου ο φωτογράφος θέλει να χρησιμοποιήσει αργή ταχύτητα κλείστρου στην μηχανή κάτω από φωτιστικές συνθήκες δυνατού φωτός, χωρίς να επηρεαστεί ο αρχικός φωτισμός της φωτογραφίας. Τα ND φίλτρα έχουν διαβαθμίσεις , ανάλογα με το πόσο φως θέλουμε να κόβουν.
Βρείτε φίλτρα για τον φακό σας ΕΔΩ